Intrebări frecvente  |   Utile  |   Termeni şi condiţii  
înapoi la secţiunea Utile
MANEVRE INTERZISE
DEPĂŞIREA interzisă   OPRIREA interzisă   ÎNTOARCEREA interzisă
1. În curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m. 1. În curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m. 1. În curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m.
2. Pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri. Excepţie: lungimea segmentului de vizibilitate a drumului > 20m, lăţimea drumului de cel putin 7m. 2. Pe poduri, pe şi sub pasaje denivelate, pe viaducte şi în tuneluri. 2. Pe poduri, sub poduri, în tuneluri, pe viaducte şi pasaje denivelate.
3. Pe treceri pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje.

3. În locul unde este instalat indicatorul "Trecere pentru pietoni", pe marcajele de traversare pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi după
4. Pe pistele obligatorii pentru pietoni şi/sau biciclişti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare.

3. Pe treceri pentru pietoni
4. Pe treceri la nivel cu calea ferată curentă şi la mai puţin de 50 m înainte de aceasta. 5. La o distanţă< 50 m de o trecere la nivel cu calea ferată (înainte şi după)
6. Pe platforma căii ferate sau de tramvai ori în apropierea acestora, dacă circulaţia vehiculelor pe şine ar putea fi stânjenită sau împiedicată
4. Pe trecerile la nivel cu calea ferată sau la mai puţin de 50 m înainte şi după aceasta.

5. În intersecţii cu circulaţia nedirijată prin mijloace de semnalizare rutieră ori de către politişti.

6. În apropierea vârfurilor de rampă, când vizibilitatea este sub 50 m.

7. În staţii de tramvai, atunci când acesta este oprit, iar staţia nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni.

8. În zona de acţiune a indicatorului "Depăşirea interzisă".

9. Când pentru efectuarea manevrei se trece efectiv peste marcajul continuu care desparte sensurile de mers, iar autovehiculele circulă pe contrasens.

10. În situatia cand din sens opus se apropie un alt vehicul al cărui conducător este obligat să efectueze manevre de evitare pentru a nu intra în coliziune.

11. În locul unde s-a format o coloană de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.

12. Coloana oficială asigurată, înainte şi în urmă, cu echipaje ale poliţiei.

7. În intersecţii, inclusiv cele cu sens giratoriu, în zona de preselectie cu marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanţă<25 m de colţul intersecţiei.

8. În zona de acţiune a indicatorului "Oprirea interzisă" şi a marcajului de interzicere a opririi.

9. La mai putin de 25 m înainte şi după indicatorul staţiei pentru mijloacele de transport public de persoane.

10. În dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă, dacă prin aceasta se stânjeneşte circulaţia a două vehicule venind din sensuri opuse.

11. În dreptul marcajului continuu, în cazul în care conducătorii celorlalte vehicule care circulă în acelaşi sens ar fi obligaţi, din această cauză, să treacă peste acest marcaj.

12. Pe sectoarele de drum unde este instalat indicatorul cu semnificaţia Depăşirea interzisă.

13. În dreptul unui indicator sau semnal luminos, dacă prin aceasta se împiedică observarea lor.

14. Pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoare cu semnificaţia Drum îngustat, Prioritate pentru circulaţia din sens invers sau Prioritate faţă de circulaţia din sens invers.

15. Pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naţionale europene (E).

5. În apropierea vârfurilor de rampă sau la mai puţin de 50 m de o parte şi de alta a acesteia.

6. În locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia "Întoarcerea interzisă".

7. În locurile unde soliditatea drumului nu permite.

8. Pe drumurile cu sens unic.

9. În locurile unde oprirea este interzisă.

10. La intersecţiile la care este interzis virajul la stânga sau dacă manevra nu poate fi efectuată dintr-un singur virajMERSUL ÎNAPOI interzis   STAŢIONAREA interzisă

1. În cazurile în care este interzisă întoarcerea,
cu excepţia drumurilor cu sens unic!

2. Pe o distanţă mai mare de 50 m.

3. La ieşirea din garaje şi curti ori alte spaţii laterale drumului.

4. În cazul în care vizibilitatea în spate este împiedicată, vehiculul poate fi manevrat înapoi numai atunci cand conducătorul acestuia este dirijat de persoane aflate în afara vehiculului.

1. În toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară

2. În zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia "Staţionarea interzisă" şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării.

3. Pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 m.

4. În dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice.

5. Pe partea carosabilă a drumurilor naţionale. În cazul în care nu este posibilă scoaterea vehiculelor în afara părţii carosabile, acestea vor staţiona cât mai aproape de marginea drumului.

6. În pante şi în rampe.

7. În locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia "Staţionare alternantă", în altă zi sau perioadă decât cea permisă, sau indicatorul cu semnificaţia "Zonă de staţionare cu durata limitată" peste durata stabilită.

DESPRE NOI    |    LEGISLAŢIE    |    INDICATOARE RUTIERE    |    ÎNSCRIERE    |    ÎNTREBĂRI FRECVENTE   |    UTILE   |    CONTACT